Părinţii au ieşit în stradă la Piteşti cerând răspunsuri de la autorităţi pentru tragedia bebeluşilor ajunşi în stare gravă la spital. Autorităţile însă ridică din umeri. Ministrul Sănătăţii se declară „foarte frustrat” pentru că ancheta nu a furnizat niciun rezultat concret şi anunţă că s-a cerut sprijin internaţional. Cu toate că a trecut mai bine de o săptămână de la primele cazuri grave, trei copii au murit, iar alţi aproape 50 sunt internaţi în spitale, 11 dintre ei în doar 24 de ore, misterul infecţiilor rămâne în continuare. Doctorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, susţine că nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic - uremic, diagnosticul iniţial pus la Marie Curie nefiind confirmat.

 

„Nu se poate, ne mor copiii pe capete. Nu ne spun de la ce e”. Sunt cuvintele unei mame care miercuri a ieşit în stradă la Piteşti, alături de peste 100 de persoane nemulţumite de cum au gestionat autorităţile criza bebeluşilor infectaţi din Argeş. 

Chiar dacă cer explicaţii, autorităţile ridică din umeri. „E o chestiune absolut inexplicabilă şi sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă, dar nu pot să oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea”, a transmis ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu, chemat la audieri în Parlament. În urmă cu o zi a anunţat că s-a cerut sprijin internaţional pentru a dezlega misterul îmbolnăvirii bebeluşilor.

 

"Până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic"

Până vor veni însă specialiştii străini, de la Societatea Română de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila aface un anunţ care contrazice teoriile de până acum: "nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic".

"Au fost doar trei probe pozitive de E. enteropatogen, o variantă de E. Coli care produce frecvent îmbolnăviri la copii, boli diareice comune, necomplicate, specia respectivă neavând o patogenitate deosebită. La niciunul dintre copii nu s-a descoperi E. Coli Enterohemoragică, producătoare de toxină. Aceste probe pozitive au fost trimise la Cantacuzino pentru caracterizare moleculară şi identificare antigenică. În ciuda tehnicilor avansate folosite de colegii care au căutat tot ce e posibil tehnic pentru identificare, toate testele au fost negative, deci nici diagnosticul iniţial pus la Marie Curie nu a fost confirmat”, a explicat medicul.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca "de vină să fie vaccinurile", Rafila a spus că din cei 12 copii numai doi au fost vaccinaţi (unul cu vaccin hexavalent şi altul cu vaccin de prevenire a rubeolei). "Nu e nicio legătură între administrarea vaccinurilor şi apariţia acestui sindrom hemolitic uremic", a spus Rafila.

La rândul său, medicul Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", a spus că din 2002, 60 de copii au fost trataţi până acum la „Marie Curie”, dintre care au murit cinci, fiind vorba de o mortalitate de 2,8%.

Doctorul Rafila a mai declarat că "boala diareică acută este o afecţiune care se poate diagnostica cu succes dacă testele sunt făcute cât mai curând posibil, înainte de administrarea antibioticelor".

"Boala diareică acută este una din afecţiunile infecţioase care se pot diagnostica cu succes din punct de vedere microbiologic, dacă produsul patologic e recoltat de la copil cât mai curând şi, de preferinţă, înainte de administrarea de antibiotice. Problema a fost, că a fost ridicat prea târziu, probele de la Piteşti au fost negative, însă majoritatea copiilor primiseră antibiotic recomandat de spital sau de medicul de familie", a explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Alţi 11 copii au fost internaţi în 24 de ore

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a anunţat miercuri că în spitalele din judeţ sunt internaţi 42 de copii, 11 dintre ei în doar 24 de ore. Toţi prezintă infecţii digestive. Alţi doi bebeluşi, în cazul cărora s-a confirmat infecţia cu rotavirus au fost transferaţi la Bucureşti. 

Probele de lapte recoltate din locuinţele copiilor din Ştefăneşti şi Piteşti corespund standardelor în vigoare, iar cele de sterilitate recoltate de la Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt sterile, potrivit sursei citate.

 

sursa: gandul.info