Jurnaliştii-vedetă ai postului Antena 3 au anunţat luni după-masă că la sediul televiziunii s-au prezentat inspectori ANAF, care îi somează să părăsească de urgenţă clădirea. ANAF a confirmat că a emis o notificare de eliberare a sediilor Antenelor în termen de 5 zile lucrătoare, pentru recuperarea prejudiciilor stabilite de instanţă în procesul lui Dan Voiculescu.

 

ANAF confirmă într-un comunicat că a emis un ordin de evacuare pentru sediile ocupate de Antene, însă precizează că documentul poartă data de azi, 15 februarie. În comunicat se mai arată că firmele vizate au termen de 5 zile lucrătoare pentru a părăsi spaţiile pe care le ocupă.

ANAF precizează că sediile vizate au fost confiscate definitiv în urma unui proces şi urmează să fie vândute la licitaţie, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanţă. Este vorba despre procesul în urma căruia Dan Voiculescu a fost condamnt la 10 ani de închisoare pentru privatizarea ICA Bucureşti, iar judecătorii au stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la omul de afaceri.

În stabilirea termenului de cinci zile pentru evacuarea sediilor Antenelor, ANAF face trimitere la Noul Cod de Procedură Civilă, art. 1.039, privind "Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept".

 

Articolul 1.039 Notificarea ocupantului 

Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia, dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat, proprietarul va notifica in scris ocupantul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.

Ocupant, în înţelesul legii, este "oricare persoana, alta decat proprietarul sau locatarul, care ocupa in fapt imobilul cu sau fara permisiunea ori ingaduinta proprietarului" (art. 1.034, alin. 2, lit. e).

 

Dacă ocupantul refuză să părăsească spaţiul, ca urmare a notificării, se merge mai departe, cu sesizarea instanţei.

Articolul 1.041 Sesizarea instanţei

Daca locatarul sau ocupantul notificat in conditiile prezentului titlu refuza sa evacueze imobilul ori daca locatarul a renuntat la dreptul sau de a fi notificat si a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instantei sa dispuna, prin hotarare executorie, evacuarea imediata a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsa de titlu

 

Mihai Gâdea, realizator şi director Antena 3, a declarat pe post că la sediul televiziunii s-au prezentat inspectori ANAF, care cer evacuarea postului.

”Inspectorii ANAF ne-au spus că avem 5 zile să părăsim aceste clădiri”, a spus Mihai Gâdea, preluat de site-ul Antena3, completând că o televiziune nu se poate muta în mai puțin de o săptămână.

Mihai Gâdea a vorbit pe post despre un plan de închidere a Antenelor de către inspectorii ANAF.

”Niște trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juriștii noștri au încercat să poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost și este că avem de-a face cu o executare silită. S-ar putea să fie o formă pusă la cale de închidere a acestui post de televiziune”, a atras atenția Mihai Gâdea.

Ordinul de evacuare a fost semnat de fostul şef ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, au confirmat surse din domeniu pentru Economica. Clădirea în care se află sediul televiziunii a fost confiscate încă din vara lui 2014 când omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare. Instanţa a stabilit un prejudiciu în valoare de 60 de milioane de euro şi a dispus confiscarea unor imobile, printer care şi clădirea de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

 

sursa: romaniatv.net