Sute de mii de tone de fructe şi legume ajung în România, însă doar 10% dintre ele sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari. Aşa prevede în acest moment legislaţia europeană.
Merele, roşiile şi portocalele sunt primele pe lista alimentelor care conţin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt româneşti, iar restul fructelor, în mare parte citrice, sunt aduse din ţări non UE.
„Există riscul, dacă nu controlezi, să ai situaţii cu depăşiri de limită de pesticide. Noi controlăm în continuare şi având în vedere cazul recent unde s-au încriminat inclusiv portocale putem declanşa un control mai susţinut”, susţine Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, potrivit televiziunilor de ştiri.
„Controlăm importurile din toate ţările, nu doar din Turcia, atât din zona euro, cât şi cele terţe, avem la ora actuală peste 480 de probe recepţionate. Deocamdată nu sunt depăşiri de pesticide, se face un control general, nu se ia fiecare bucată, e imposibil, nu se face nicăieri în lume", a precizat Andrei Butaru, preşedinte ANSVSA.
În primele 10 luni ale anului trecut au fost importate aproape 160.000 de tone de citrice. O treime dintre acestea sunt aduse din Turcia. În cazul în care substanţele folosite pentru tratarea plantelor sunt folosite în exces, primii afectaţi sunt copiii şi vârsticii.
„E.coli e un germen, pesticidele sunt din altă clasă, substanţă chimică, acolo vorbim de alte simptome, dozele mari pot duce la afecţiuni neurologice, pot fi dureri de cap, pierderea echilibrului”, a explicat Şerban Damian, nutriţionist.
sursa: gandul.info