O bătrână de 81 de ani din Simila, Vaslui, a murit zilele trecute după ce ambulanța chemată să îi dea primul ajutor a întârziat patru ore. Echipajele de intervenție se declară depășite de situație!

 

Rudele au povestit că Polimistra Păcuraru, care suferea de diabet zaharat și avea sechele de TBC. Ieri dimineață, femeia în vârstă de 81 de ani a mâncat, și-a luat tratamentul și a băut o cafea, iar în jurul orei 9.30 a început să se simtă rău. Cei doi fii ai ei, cu care locuia, au sunat imediat la 112 și au solicitat ambulanța, însă aceasta a întârziat să apară. Starea bătrânei s-a degradat de la o oră la alta, iar în jurul orei 12.00 a murit sub privirile neputincioase ale fiilor săi. Abia pe la 13.30, ar fi apărut un echipaj de ambulanță, care venea de la un alt caz și avea un alt pacientul în mașină.

Polimistra era însă deja întinsă pe o masă, spălată și pregătită de înmormântare, așa că medicul nu a putut decât să constate decesul, printre înjurăturile rudelor și vecinilor. ”Dacă ajungea Salvarea la timp poate nu murea! Dacă n-avem bani, nu mai trăim, asta-i la noi”, a declarat cu amărăciune fina femeii decedate, Lifia Dobrea.

În acest timp, reprezetanțiii Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui nu numai că nu neagă cele întâmplate, dar recunosc și ei că sunt complet depășiți de situație din cauza numărului mic de ambulanțe. ”Populația trebuie să înțeleagă faptul că noi nu suntem vinovați, facem exact cât putem cu ce avem! Timpii de așteptare sunt într-adevăr mari, pentru că sunt foarte multe solicitări, iar numărul mașinilor este insuficient. Familiile celor care au nevoie de ambulanță trebuie să evalueze dacă este un caz mai puțin grav, să se deplaseze la spital cu mijloace personale sau să solicite medicul de familie. Nu putem să mai facem față, suntem stresați, certați, înjurați…’, a precizat medicul Ana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.        

 

sursa:libertatea.ro