12 copii, cu vârste de până într-un an sau puţin peste, sunt internaţi în stare gravă la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, în vreme ce o fetiţă de un an a murit. Toţi au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic, provocat de o bacterie extrem de agresivă care produce o toxina ce atacă în final rinichii. Copiii internaţi până acum sunt din Argeş. Ministerul Sănătăţii anchetează cauzele care au dus la apariţia acestor cazuri, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis un doar penal ”in rem” după moartea fetiţei.    

 

 Toţi bebeluşii prezintă aceleaşi simptome, patru dintre aceştia fiind în permanenţă sub dializă. Doctorii spun că sindromul hemolitic uremic, de care suferă micuţii, este provocat de o bacterie extrem de agresivă care produce o toxina ce atacă în final  rinichii. Afecţiunea debutează cu diaree, apoi pacientul intră în insuficienţă renală şi trebuie dializat. Cei 12 copii sunt din municipiile Piteşti şi Câmpulung Muscel, din oraşele Ştefăneşti şi Topoloveni şi din comunele Negraşi, Ţiţeşti, Mărăcineni şi Poiana Lacului şi Craiova. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a decis ca toţi copii din Argeş între 0 şi 9 ani, adică 6 mii de bebeluşi,  vor fi vizitaţi şi verificaţi de medicii de familie.

Medicii cred că cel mai probail copiii au contactat bacteria Escherichia Coli, care cauzează o infecţie ce atacă vasele de sânge, iar prin localizarea la nivelul rinichiului se ajunge la insuficienţă renală. Copiii se pot contamina cu Escherichia Coli dacă au mâncat  fructe şi legume nespălate ori au primit carne şi lapte insuficient fierte insuficient.

"În momentul de faţă sunt 9 copii - 2 au venit în cursul serii de ieri şi azi-noapte - doi copii tot din zona Argeş, Piteşti”, a declarat, iniţial Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru Spitalul Marie Curie, citată de stirileprotv.ro.  Printre aceştia se află şi o fetiţă de 9 luni care are o formă mai uşoară, dar şi o copilă  de un an si 2 luni care este internată  la terapie intensivă fiind în insuficienţă renală acută. 

 

Alţi doi copii de aproximativ 1 an sunt aşteptaţi de la Craiova şi Câmpulung Muscel. 

Direcţia de Sănătate Publică Argeş  a anunţat că a fost deschisă o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursele infecţiei, iar Prefetura Argeş a convocat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

 

sursa: gandul.info