Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul unor preoţi din localităţile Cocorăştii Colţ (Prahova) şi Talpas (Dolj), care nu au permis înhumarea a unor persoane care nu aparţineau de religia ortodoxă, a anunţat miercuri această instituţie.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazui a doi preoţi care nu au permis înhumarea în cimitirele administrate de aceştia a unor persoane aparţinând Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România în locuri de veci care sunt proprietatea familiilor acestora.

De asemenea, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi cu privire la refuzul autorităţilor de a lua atitudine faţă de acest incident.

"Conform relatărilor de atunci (ale presei-n. r.), în ambele cazuri familiile persoanelor decedate nu au putut să-şi îngroape rudele, conform dorinţei acestora, în locul de veci aflat în proprietate, preoţii invocând trecerea defunctelor la alt cult. Aceleaşi surse susţin că femeia din localitatea Talpas, judeţul Dolj, a fost îngropată în câmp, deşi avea loc de veci în proprietate", se spune în comunicatul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului consideră au fost încălacate mai multe articole din Constituţia României privind libertatea de conştiinţă şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi dar şi a unor articole din Ordonanţa de Urgenţă nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

O femeie dintr-o comună din Dolj, care a murit acum o saptămână a fost înmormantată pe câmp şi nu in cimitir, familia susţinând că preotul din localitate ar fi refuzat să o înhumeze acolo pentru că trecuse la o altă credinţă, au relatat posturile TV.

 

sursa: gandul.info