Executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești, ci de o instanță judecătorească. Decizia a fost luată miercuri de Guvern, printr-o ordonanță de urgență.

 

Executorii judecătorești au primit dreptul de a declanșa procedura de executare silită în anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014. Acum, după doi ani, Guvernul a decis să modifice, prin ordonanță de uregnță Codul de procedură civilă, astfel că executarea silită va putea fi încuviințată din nou de executori.

“Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil. Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea 138/2014”, a declarat, miercuri, Dan Suciu, potrivitAgerpres.

Curtea Constituțională a decis, recent, că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești.

 

 

sursa: libertatea.ro