Aleșii se întorc luni din vacanță, pentru ultima sesiune parlamentară a acestei legislaturi, iar printre legile ce așteaptă să fie votate este și cea referitoare la ajutorul pe care statul îl acordă femeilor care aduc pe lume un copil.

 

Propunerea legislativă, care a trecut deja de votul senatorilor, se referă la femeile care optează pentru doi ani de concediu de creștere și îngrijire a copilului. Concret, dacă propunerea va fi votată, femeile care vor să stea acasă mai mult de un an după naștere, vor beneficia de o indemnizaţie al cărei plafon maxim va fi majorat de la 1.200 de lei, la 3.400 de lei pentru primele 12 luni din cei doi ani de concediu.

Legea are mari șanse să fie votată, întrucât toate partidele politice ar dori ca în România să sporească natalitatea, iar ajutorul pentru mame este un stimulent în acest sens.

“Până acum, cine opta pentru primul an primea 600 lei minim sau 3.400 lei maximum, iar cine opta şi pentru al doilea an primea (n.r. în primul an) 600 de lei minimum sau 1.200 de lei maximum. Mama care opta pentru doi ani primea numai 1.200 de lei maxim şi era o nedreptate, discriminare. Şi am spus: cine optează pentru unul sau doi ani trebuie să primească la fel în primul an – între 600 de lei şi 3.400 de lei, indiferent de opţiune. Acum vor primi la fel, indiferent cum optează. Este o eliminare a unei discriminări, dar este o picătură într-un pahar cu apă, pentru că sunt foarte puţine mame care au dreptul la 3.400 de lei şi optează pentru doi ani. În general se întorc la carieră pentru că au venituri mari” spune senatorul liberal Mariana Câmpeanu,unul dintre susținătorii legii.

 

Mai mult, ea a propus să nu mai existe nicio discriminare, să fie eliminat plafonul de maxim 3.400 de lei şi mamele să primească o indemnizaţie de creştere a copilului în funcţie de veniturile avute – 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.

Sursa: libertatea.ro