In timp ce iarna da semne clare, ca nu ne paraseste curand, tot mai multi romani sunt in situatii limita.

 

 

Unii sufera de frig in apartamente pentru ca a inghetat conducta de alimentare, altii nu mai au lemne suficiente, ori se incalzesc pe curent, iar asta o sa ii coste. Ca sa nu isi dea totii banii pe facturi, specialistii vin cu cateva ponturi ca sa fim eficienti.

MESAJUL VEOLIA ENERGIE PRAHOVA PENTRU PLOIEŞTENII DE LA BLOC ÎN PLIN GER

 

Oamenii din Campulung Moldovenesc sunt disperati. De doua zile nu au caldura si nici apa calda. Totul dupa ce la magistrala de gaz care alimenteaza orasul au aparut dopuri de gheata. Ca sa nu degere cei mai multi folosesc radiatoare, calorifere electrice, sau aeroterme care ridica insa costurile cu energia electrica. 

Filon Hintar: Tot cu radiatoare ne incalzim. In dormitorul unde dorma fata si nepotul am un radiator si eu cu sotia am un radiator. Nu am ce face.

Este neplacut si in centrul tarii, la polul frigului.

 

Traian Rascanu proprietar de pensiune: 24 de metri steri s-au consumat din noiembrie pana acum. Anul trecut a ramas foarte mult lemn ca a fost o iarna usoara, n-a fost asa frig si n-a trebuit sa faci foc prea mult si am facut numai din doua in doua zile, acum trebuie sa fac in fiecare zi"

Factura este tot mai mare daca apar pierderi. Iar asta se intampla atunci cand blocul in care stam nu este izolat.

Camelia Rata specialist in eficienta energetica: 'Aceasta familie care si-a izolat consumul de caldura a ccrescut pentru ca un spatiu izolat va fugi in jos si la vecini, deci nu red ca i-a scazut consumul.

 

Ca sa nu avem batai de cap trebuie sa respectam cateva reguli simple.

Camelia Rata: Aerisim 5-10 minute, inchidem si repornim sistemul de incalzire pentru ca in momentul in care aerisim creste foarte mult consumul,.

Specialistii ne sfatuiesc sa fim cumpatati cand vine vorba de incalzirea apartamentelor noastre. Orice grad in plus peste 20 de grade ar putea sa insemne o crestere cu 10 - 15% a facturilor mai ales cand afara este ger.

In casele incalzite cu sobe, oamenii au alte griji.

In localitatea Balaceanu de pilda au fost azi-noapte minus 15 grade. Ca sa nu inghete in casa, aceasta batrana de 80 de ani si-a adus lemnele de foc chiar langa pat si a vegheat tot timpul sa nu se stinga focul.

Daca nu sunt bine uscate lemnele nu dau randament asa ca oamenii le protejeaza in soproane sau le aduc din timp in casa.
sursa: stirileprotv.ro