Sindicaliștii TCE anunță întreruperea transportului în Ploiești - LIVE

Raluca Prună, ministrul Justiției, a anunțat astăzi într-o conferință de presă ca va promova abrogarea articolului care permite ca deținuții care scriu cărți științifice să primească o reducere de pedeapsă de 30 de zile, transmite digi24.

Raluca Prună, ministrul Justiției, a anunțat astăzi într-o conferință de presă ca va promova abrogarea articolului care permite ca deținuții care scriu cărți științifice să primească o reducere de pedeapsă de 30 de zile, transmite digi24.

 

„Fenomentul a scăpat de sub control”, a declarat Raluca Prună, astăzi, într-o conferință de presă, anunțând totodată noi date care arată numărul cărților scrise de deținiți pentru a-și scurta pedeapsa cu 30 de zile.

„Fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate”, au spus procurorii DNA.

Săptămâna trecută, Raluca Prună a declarat la Digi24 că va analiza dacă lucrările științifice care le-au adus multor deținuți eliberarea condiționată au fost realizate cu respectarea procedurilor legale. Mai mult, ministrul a promis sancțiuni dure în cazul în care va constata că vreuna din cele peste 300 de astfel de lucrări scrise anul trecut a depăşit cadrul legal.

 

Legislația în vigoare prevede că pentru fiecare carte scrisă și publicată deținutul poate beneficia de o reducere de 30 de zile din pedeapsă. Printre deținuții „faimoși” care au obținut reducerea pedepsei, după ce au scris mai multe lucrări științifice, se numără omul de afaceri Dinel Staicu, fostul senator Dan Voiculescu, fostul jurnalist Dan Diaconescu și omul de afaceri Cristian Borcea.

Astfel, omul de afaceri Dinel Staicu, trimis după gratii pentru nouă ani, în cazul fraudării Transgaz cu 11 milioane de euro, a scris zece cărţi în închisoare. Asta înseamnă că şi-a redus pedeapsa cu zece luni, câte una pentru fiecare lucrare.

Tot cu zece cărţi se mândreşte şi fostul senator Dan Voiculescu. Închis din august 2014, în penitenciarul Rahova, el a scris cărţi precum Omenirea încotro, A patra cale, Dezvoltarea economică durabilă sau Teoria Valorii. Fostul demnitar a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institului de Cercetări Alimentare.

 

Dan Diaconescu a fost condamnat în martie 2015 la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. A reuşit să scrie, în mai puţin de un an, cinci cărţi, cele mai multe despre televiziune. Fostul jurnalist a analizat rolul social al mass-media, dar dă şi sfaturi despre realizarea talk-show-urilor.

Cristian Borcea a scris două lucrări ştiinţifice. Cel mai răsunător titlu este „Am fost preşedintele unui vis - Dinamo Bucureşti”.