Mari afacerişti ai României, dovediţi şi corupţi, s-au descoperit scriitori. Cineva se oferă să le scrie cărţile, plagiate sau originale.

Mari afacerişti ai României, dovediţi şi corupţi, s-au descoperit scriitori. Cineva se oferă să le scrie cărţile, plagiate sau originale.

 

Deţinuţii care publică o operă ştiinţifică pot câştiga o reducere a pedepsei cu 30 de zile, dar nimeni nu evaluează lucrarea. Astfel, mai mulţi dintre afaceriştii României, ajunşi la închisoare, exploatează această portiţă de scăpare a legii. Subiectul a revenit în atenţia publică din România, după ce cotidianul „The Guardian” a analizat şi scris despre aceşti proaspăt descoperiţi literaţi.

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii, pe 4 ianuarie, lista completă a deţinuţilor care au publicat cărţi în perioada 2013-2015. Ziarul Adevărul a ales cele mai cunoscute nume dintre scriitorii din puşcăriei. De departe, de lăudat este Ioan Niculae. O carte de 122 de pagini cu 35 de referinţe bibliografice a fost documentată, redactată şi publicată în 7 zile. Cererea sa de scurtare a pedepsei urmează să fie analizată de judecători chiar luna aceasta.

Revenind însă la "noua meserie" din România, cineva se oferă să scrie aceste cărţi pentru cei închişi. Aşa cum în liceu sau facultate mereu există câte un coleg dispus să scrie referate şi licenţe, aşa şi Felix Godeanu vrea să-i ajute pe cei care execută diverse pedepse în România.

 

Cum nu vorbim de oameni săraci, nici tariful nu este mic: 30.000 de euro pentru carte, 100 de euro pe zi pentru activitatea derulată în acest sens cultural. Astfel, în 30 de zile este gata o carte care taie 30 de zile din pedeapsă. Dacă domeniul e complicat (oare lucrarea lui Gigi Becali despre Athos cum e?) durează până la 60 de zile. Altfel, rămâne cum se ştie: se cere şi se oferă seriozitate, pentru că până şi în plagiat trebuie să existe o oarecare onoare şi un anumit respect pentru munca, cinstită sau nu.

 

 

 

sursa: adevarul.ro