Nu este român care să nu știe cât de periculos este azbestul. Ceea ce nu știe mai nimeni este că aproape toată pâinea de pe mesele românilor este produsă în cuptoare cu vatră de azbest. "Toată lumea a dormit în bocanci și nimeni nu a luat măsuri", spune un brutar vasluian.
Cea mai mare parte a cuptoarelor din România au componente din azbest și, prin urmare, pâinea este cât se poate de dăunătoare sănătății, scrie obiectivdevaslui.ro.
O angajată din una dintre cele mai mari fabrici producătoare de pâine din Vaslui ne-a confirmat că aceasta a fost situația până la un moment dat, când patronatul a decis înlocuirea plăcilor de azbest pe care se cocea pâinea.
Brutarii au recunoscut că pâinea pe care o produc se coace pe "pat" de azbest."Azbestul reprezintă o soluție economicoasă pentru că se încălzește repede și se răcește repede. Se aplică pe placa de încălzire și transmite uniform temperatura. Este, în același timp, o soluție pentru a nu arde pâinea", a spus un brutar care a ținut să-și păstreze anonimatul.
"Toată lumea a dormit în bocanci și nimeni nu a luat măsuri", este concluzia sa. "Pâinea făcută la vatră din pământ are acel miros și gust specific pe care mulți dintre noi l-am cunoscut. De ce? Pentru că este impregnată cu elementele naturale în care se află pe timpul coacerii. De acolo și expresia “pâine la vatră”. Închipuiți-vă care este efectul acestui material asupra pâinii pe care o consumăm noi astăzi", a spus același brutar.
Brutarii din România sunt împărțiți din acest punct de vedere. Unii sunt conștienți de prezența azbestului printre componentele cuptoarelor, cunosc și pericolul pe care îl reprezintă, dar aleg să nu vorbească despre acest lucru din motive lesne de înțeles. Alții știu că fac pâinea în prezența azbestului, dar nu cunosc caracterul nociv al acestui material, iar alții care au achiziționat cuptoare habar nu au de plăcile de azbest.
sursa: realitatea.net