Mai multe pagini de Facebook, care par administrate de boți și sunt înregistrate la aceleași adrese din străinătate, au început să inunde feedurile utilizatorilor, cu imagini generate deseori de inteligența artificială și mesaje care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate, potrivit unei analize de media a Edupedu.ro.
Aceste pagini distribuie frecvent linkuri către site-uri neasumate, care nu doar dezinformează, ci pot reprezenta un risc pentru securitatea dispozitivelor și datelor utilizatorilor.
Fenomenul ridică semne de întrebare cu privire la amploarea manipulării digitale, mai ales după rapoartele desecretizate ale serviciilor naționale de informații care au confirmat că rețeaua chinezească TikTok a influențat prin algoritmi ușor de manipulat alegerile prezidențiale din România.
Mai mult de atât, postările acestor pagini sau ale altor pagini cu regim similar de postări, care îmbină propaganda politică și imagini fără sursă, cu mesaje emoționale, care sunt menite să capteze atenția unui public format majoritar din adulți, ajung în grupuri dedicate profesorilor și personalului din învățământ, după cum semnalează mai mulți părinți și profesori pe adresa redacției.
Iar acolo impactul este major: cea mai mare categorie socio-profesională din aparatul de stat este expusă dezinformării și imaginilor care promovează curente ultranaționaliste și extremiste, postări în fața cărora profesorii și părinții nu au instrumente eficiente de apărare și de blocare.
Riscul ca intoxicarea rețelelor sociale cu mesaje neo-legionare, intercalate cu mesaje în abundență tradiționaliste, să creeze o imagine utopică a societăților izolaționiste, este uriaș.
În alte imagini, aceeași rețea de pagini de Facebook arată copii, familii sau fermieri generați cu inteligența artificială. Deasupra pozelor – un text care invită la comentariu, share sau like, ceea ce ajută pagina să ajungă la și mai multe conturi de Facebook. Cei mai mulți dintre internauți cad în capcana acestor postări și scriu comentarii de felicitări.
Printre ei se regăsesc și internauți care își dau seama, de exemplu, că un imaginea calului realizat din legături de usturoi este „făcută pe calculator”.
Citește articolul integral pe edupedu.ro
Cum ți se pare subiectul?