Călin Georgescu, invitat aseară la emisiunea “Culisele statului paralel”, de la Realitatea Tv, le-a transmis celor care se strâng în această seară în Piața Universității: “Stați liniștiti, stați în casele voastre”. Un mesaj asemănător l-a transmis și Nicolae Ceaușescu înainte de izbucnirea Revoluției din 1989: ”Așezați-vă liniștiți la locurile voastre!” Se repetă istoria?
Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu le cerea participanților la mitingul care a grăbit sfârșitul regimului comunist să stea liniștiți.
„Alo! Alo! Alo! Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!”a încearcat Ceaușescu să îi potolească pe oameni.
Momentul poate fi ascultat aici:
Aseară, la Rwalitatea TV, Călin Georgescu a avut un mesaj asemănător pentru cei care vor participa în această seară la un miting pro-democrație.
“Am auzit de aceste încercări de Maidan posibile mâine (5 decembrie 2024), posibile duminică (8 decembrie 2024). Nu le faceți pe plac, nu cădeți în jocul lor. Stați liniștiti, stați în casele voastre” – a spus Călin Georgescu.
Ce a fost ”Maidanul” invocat de Georgescu
Pentru cine nu știe, când a spus Maidan, s-a referit la Euromaidan, adică la protestele proeuropene din Ucraina, care au avut loc începând cu noaptea de 21 noiembrie 2013, ca răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Protestele au fost începute de către studenți cărora, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări proeuropene.
Protestatarii se adunau pe “Maidan” în fiecare zi, iar numărul lor varia de la o zi la alta.
În noaptea de 30 noiembrie 2013, forțele de securitate au luat măsuri pentru a curăța zona, unde se adunaseră spontan circa 400 de protestatari, majoritatea studenți.
Zonă protestelor a fost înconjurată de peste 1.000 de colaboratori ai forțelor speciale aduse în Kiev din trei regiuni din Ucraina: Crimeea, Donețk și Cernigov.
Ca urmare a acțiunilor de represiune a celor de la „Berkut” au fost rănite cel puțin 79 de persoane. Oamenii care au scăpat de persecuția „Berkut”-ului s-au ascuns în Mănăstirea lui Mihail în Piața Sf. Mihail.
Evenimentele din 30 noiembrie 2013, au fost un punct de cotitură în Ucraina, iar protestele proeuropene au devenit și proteste anti guvern.
Pe 6 decembrie 2013, președintele ucrainean Ianukovici se întâlnește, la Soci, cu Vladimir Putin, și dicută aparent pe teme fără legătură cu protestele de la Kiev. Dar Putin le-a promis la acel moment un ajutor de 5 miliarde $, ca să renunțe la ideea de a adera la UE.
Pe 8 decembrie 2013, protestatarii din centrul Kievului au dărâmat Statuia lui Lenin din Piața Basarabiei.
Pe 8 decembrie 2024, românii ar trebui să își aleagă președintele!
În Ucraina protestele au continuat și au fost uciși zeci de oameni, de structurile președintelui prorus Ianukovici.
Pe 21 februarie 2014, Ianukovici este de acord cu organizarea de alegeri anticipate. A doua zi însă părăsește Kievul, este dat în urmărire internațională pentru genocid, dar el era deja în Rostov pe Don, în Rusia.
Miting în Piața Universității pentru democrație
Așadar, astăzi, la ora 20.00, în Piața Universității, Oana Gheorghiu, de la Dăruiește viață, alături de Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Tudor Chirilă, Marius Manole, Mihai Calin, Dan Teodorescu & trupa TAXI, Radu Vancu, Cătălin Striblea, Dan Byron , Valeriu Nicolae, Mirela Oprisor, Ramona Ursu, Corina Neagu, Marcel Bartic și mulți alți artiști, actori și persoane publice se strâng pentru a face auzite vocile care cer libertate, democrație și un viitor european pentru România.
“Acesta nu este doar un eveniment. Este strigătul nostru de speranță și disperare. Țara aceasta nu merită să fie sacrificată, iar copiii noștri merită să crească într-o țară liberă, în care valorile Uniunii Europene și ale NATO sunt apărate.
Veniți alături de noi. Haideți să vorbim, să ne ascultăm, să fim solidari. Într-un moment decisiv pentru România, fiecare voce contează, fiecare prezență contează.
Viitorul copiilor noștri și direcția țării noastre sunt în balanța alegerilor din 8 decembrie. E timpul să alegem progresul, libertatea și integritatea” – spune Oana Gheorghiu.
Cum ți se pare subiectul?