Lăsata Secului are loc astăzi, 14 noiembrie, și este o zi de sărbătoare pe care românii o celebrează înainte de a intra în Postul Crăciunului. Părintele Vasile Ioana, paroh la o Biserică din București, a precizat ce semnificație are Lăsatul Secului, ce este bine să faci astăzi și care sunt tradițiile și obiceiurile în seara acestei zile importante în calendarul bisericesc, potrivit digi24.ro.
Se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului în seara zilei de 14 noiembrie, însă dacă această dată cade într-o zi de miercuri sau de vineri, atunci se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului 2024, cunoscut și sub numele de postul Nașterii Domnului, este primul mare post din anul bisericesc (de la 1 septembrie) și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. Are o durată fixă, de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.
Înainte cu o zi de începerea fiecărei perioade de post importante din calendarul bisericesc se marchează sfârșitul unei etape în care se pot mânca alimente dulci, preparate din carne sau pot fi consumate, fără restricție, alte alimente. Acest eveniment este denumit Lăsatul Secului.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024
Încă de la primele ore ale dimineții, femeile pregătesc bucatele pentru masa de prânz sau cină și le duc la biserică pentru a fi citite/sfințite de preot.
De Lăsata Secului se pregătesc plăcinte cu brânză, plăcinte cu mere sau cu dovleac, friptură din carne de porc și pasăre, dar și turte din mălai și rețete de prăjituri și preparate dulci.
În această zi se impart bucate oamenilor nevoiași și, potrivit tradițiilor vremii, pachetele trebuie să conțină struguri ori stafide, semn de spor în toate pentru anul care vine. Conform tradiției populare, finii isi vizitează nașii cu cadouri de Lăsata Secului.
Finii pregătesc plocon, mai exact un pachet de alimente pentru nași care conține, în unele zone ale țării, o găină friptă, un colac mare din pâine sau o turtă în foi și o sticlă de vin.
Familiile înrudite în fața lui Dumnezeu, prin taina cununiei, își cer iertare dacă și-au greșit în timpul anului și își fac planuri împreună pentru anul care urmează.
De Lăsatul Secului se fac și ultimele petreceri de cununie, deoarece în perioada postului Nașterii Domnului nu se fac nunți.
În ce zile va fi dezlegare la pește în postul Crăciunului
Zilele cu dezlegare la pește sunt privite de către Biserică drept o răsplată, o alinare oferită credincioșilor, deoarece în post există mai multe restricții alimentare. Nu sunt zile în care este încălcat postul, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea se combină cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.
- Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică);
- Sâmbătă, 23 noiembrie;
- Duminică, 24 noiembrie;
- Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul);
- Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei);
- Duminică, 1 decembrie;
- Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe);
- Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava);
- Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae);
- Sâmbătă, 7 decembrie;
- Duminică, 8 decembrie;
- Joi, 12 decembrie;
- Sâmbătă,14 decembrie;
- Duminică, 15 decembrie.
Cum ți se pare subiectul?