Pe data de 8 septembrie, în fiecare an, creștii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, zi care, conform credinței populare, marchează începutul culesului viilor.
Sfânta Maria Mică marchează hotarul astronomic între vară și toamnă, și totodată, anunță începutul unor activități specifice, cum ar fi culegerea unor plante și fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.
Potrivit tradiție, în această zi în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă, ca să nu atragă răul.
În popor se crede că în acestă zi sunt ascultate rugăciunile femeilor care își doresc copii, dar și a celor însărcinate, pe care Sfânta Maria le va ajuta să aibă o naștere ușoară.
De asemenea, și persoanele care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului pentru a-și găse perechea potrivită.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioarei Maria.
Printre sărbătoriții zilei se numără persoanele care poartă numele de Maria, Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.
Cum ți se pare subiectul?