Deși Poliția Română și premierul Marcel Ciolacu insistă că ordonanța de Urgență 84, care prevede că cei care refuză să facă un test antidrog rămân fără permis până vin rezultatele testelor biologice, este una utilă în forma sa actuală, medicii legiști și șoferii îi contrazic.
„Nu s-a întâmplat până acum acest lucru, ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră. Îmi puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Eu v-am spus: joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Marcel Ciolacu la Observator News.
Pe 17 februarie 2024, un șofer a fost oprit pentru că a depășit viteza, a fost amendat, iar apoi a fost supus unui test pentru alcool și droguri.
„Eu nefiind consumator de substanțe și nici de alcool am acceptat cu încredere orice fel de testare, fiind absolut sigur că nu are ce să se întâmple”, a transmis șoferul pentru Snoop.ro.
Fiind răcit, șoferul a luat două pastile de paracetamol în acea zi, una chiar cu 40 de minute înainte de testul antidrog, iar, după jumătate de oră, aparatul a indicat pozitiv la amfetamină.
„Le-am spus imediat c-am consumat pastila de răceală și, dacă se poate, să repetăm testul, lucru ce mi-a fost refuzat”, a explicat șoferul.
A fost dus la spital pentru mostrele biologice și examenul clinic. „Când am ajuns la spital, agenții mi-au zis să stau lângă mașină să-mi facă o poză cu telefonul lor personal. Ca să o dea mai departe șefului, să vadă el aspectul meu vestimentar”, a adăugat șoferul.
În încercarea de a-și recupera permisul, acesta a cerut în mai multe rânduri o audiență la directorul INML pentru a explica situația.
„Erau mulți oameni acolo pe care îi trimiteau acasă, eu am fost primul acceptat. Chiar am rămas mirat de norocul pe care l-am avut.”
După ce a participat la audiență, analizele au fost gata în două săptămâni, însă timp de trei luni, niciun polițist nu a ridicat buletinul de analize.
„Am fost personal la INML să înțeleg care e situația, mi s-a comunicat că efectiv Poliția nu ridică analizele”, povestește el.
„Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor”, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă.