Forțele pentru Operațiuni Speciale Române au anunțat că se fac înscrieri pentru posturile de soldat gradat profesionist în forțele pentru operații speciale. Depunerea dosarelor are loc până pe 01 martie 2024, iar perioada de instruire are loc în intervalul 07 Mai– 12 iulie 2024.
Înscrierile se vor face, potrivit anunțului postat pe Facebook de Forțele pentru Operațiuni Speciale Române, numai la sediul unităților subordonate comandamentului forțelor pentru operații speciale, nu prin centrele de selecție și orientare.
Pentru specialitatea parașutiști comando sunt 40 de locuri, alte 80 de locuri fiind pentru alte arme și specialități militare.
Unde pot fi depuse dosarele de înscriere
Dosarele de înscriere se pot depune la sediile unităților de forțe pentru operații speciale din țară.
- Pentru Batalionul 51 Operații Speciale ,,Vulturii’’ din Târgu Mureș, punct contact: 0265 267 404;
- Pentru Batalionul 54 Sprijin ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș, punct de contact: 0265 251 330;
- Pentru Batalionul 52 Forțe pentru Operații Speciale ,,Băneasa-Otopeni’’ din Buzău, punct de contact: 0238 719 020;
- Pentru Batalionul 53 Parașutiști Comando ,,Smaranda Brăescu’’ din Bacău, punct de contact: 0234 588 298 și 0790 229 910;
- Pentru Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale din Mangalia, punct de contact: 0757 785 903;
- Pentru Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale ,,Burebista’’ din Vlădeni, punct de contact: 0368 734 224 sau 0790 229 919.
Locurile detaliate le găsești aici: AICI
Calendarul de înscriere și evaluare
- până la 01 martie 2024 – depunerea dosarelor de candidat la unitățile menționate în arondarea teritorială a structurilor de Forțe pentru Operații Speciale (într-una din unitățile forțelor pentru operații speciale,
- 19 februarie – 04 martie 2024 – evaluarea capacității motrice, evaluarea psihologică și interviul de evaluare finală;
- 26 februarie – 08 martie 2024 – examinrea medicală specifică;
- 07 Mai– 12 iulie 2024 – perioada în care se desfășoară programul de pregătire.
Numărul de locuri disponibile
- 40 locuri pentru specialitatea parașutiști comando;
- 80 locuri pentru alte arme și specialități militare, respectiv: intendență, auto, comunicații, tehnologia informațiilor și apărare cibernetică, poliție militară, geniu, pompier, artilerie și rachete, marină.
Condiții pentru înscriere
- vârstă cuprinsă între 18-45 de ani;
- absolvent a primilor doi ani de studii a învățământului secundar superior (10 clase);
- stare bună de sănătate;
- cetățenie română și domiciliu stabil în România.
Acte necesare pentru dosar
- Copia certificatului de naștere;
- Copia actului de identitate;
- Certificatul de cazier judiciar, fără înscrisuri eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii dosarului;
- Copie a permisului de conducere – doar pentru candidații care optează pentru postul arma Auto, specialitatea militară Șofer (categoriile B și C);
- Copii ale actelor de studii;
- Adeverință medicală eliberată de către medicul de familie care să ateste că la momentul examinării este „clinic sănătos și nu se află în evidență sau sub observație cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase” și care să cuprindă sintagma „Eliberată pentru susținerea probelor sportive, evaluării psihologice și examinării medicale la intrarea în sistemul militar” (este valabilă 90 de zile de la data eliberării).
Probele de concurs
- Evaluare capacitate motrică – parcurgerea într-un timp determinat (maxim 1 minut și 50 de secunde) a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța) și probă de rezistență pe distanța de 2000 m (în barem de timp de maxim 10 minute și 30 de secunde).
- Evaluare capacitate motrică specială (doar pentru posturile de parașutiști comando) – verificarea nivelului de antrenament fizic: tracțiuni (minim 5 repetări), flotări (minim 30 de repetări ), abdomene (minim 30 de repetări ), alergare 3000 m (maxim de timp 15 minute și 40 de secunde) și probă de înot liber 25 metri fără barem de timp;
- Test evaluare cunoștiințe la limba engleză (doar pentru posturile de parașutiști comando)
- Probe psihologice – test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual; chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar și test situațional care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.
- Interviu de evaluare finală
- Evaluare medicală: vizită medicală la un spital militar din țară
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind – declarat „Admis” sau „Respins” / ,,Apt” sau ,,Inapt”
