Ciorba rădăuțeană, micii și varza a la Cluj au așezat România pe harta celor 100 de țări cu cea mai bună mâncare din lume.
În total, peste 50.000 de experți culinari au lucrat la ghidul gastronomic numit „Atlasul gustului” și au stabilit care sunt și cele mai răspândite preparate la nivel mondial.
Turiștii care își planifică vacanțele nu țin cont atunci când aleg o destinație doar de atracțiile locului, ci și de mâncarea specifică fiecărei țări. Pentru asta au la îndemăna „Atlasul gustului”.
Această enciclopedie a produselor locale din toată lumea clasează anul acesta Italia, Japonia, Grecia și Portugalia printre printre ţările cu cele mai bune bucătarii din lume. România se află pe locul 29 din 100, iar preparatul cel mai lăudat este ciorbă rădăuțeană.
Apreciată este și varza a la Cluj. I se mai spune și sarmale împrăștiate.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că de pe mesele românilor nu lipsesc niciodată micii atunci când fac un grătar.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care Bucureștiul apare pe harta gustului cu acest produs, iar tot mai mulți turiști care ajung în România doresc să îl încerce.
Romania a ajuns cunoscută în lume și pentru salamul de Sibiu, magiunul de prune de la Topoloveni, cârnații de pleșcoi, ciorba de pește, telemeaua de Ibănești și brânza de burduf.