Podul suspendat de la Brăila, care a fost dat în folosință în urmă cu cinci luni, funcționează în acest moment fără autorizație de gospodărire a apelor.
Acest document este obligatoriu și poate fi obținut pentru a putea dar construcția în folosință doar după un control în teren.
Autorizația de gospodărire a apaelor este documentul prin care un pod nou construit poate fi deschis traficului. Acesta nu poate fi obținut fără avizul de gospodărire a apelor, document care este obligatoriu pentru a putea începe construcția unui pod.
În acest moment, aproape 800 de poduri nu au nici măcar avizul de gospodărire a apelor, potrivit controalelor făcute în 2020, însă Apele Române au aplicat doar cinci amenzi și câteva advertismente.
O lege dată în această vară de către autoritățile române, prevede că obținerea autorizației de gospodărire a apelor se poate face în trei ani de la finalizarea construcției.
Podul de la Brăila, asemănat cu celebrul Golden Gate, a fost deschis circulației în vara acestui an, deschidere la care au participat Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă.
„Beneficiarul nu a solicitat emiterea autorizaţiei de gospodărire a apelor pentru acest obiectiv”, arată Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un răspuns la o solicitare a senatorului Dragoş Popescu (fost USR) în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public. Astfel, arată instituţia, „nu a fost încheiat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, document necesar în cadrul procedurii de autorizare”.
Citeșe și Românii nu vor mai sta la coadă pe aeroporturile din UE. Austria acceptă intrarea în Schengen pe calea aerului
Fără acest proces-verbal de recepție, șoferii au putut să circule pe podul de Brăila în baza unei „prevederi din Regulamentul de recepție, care permite darea în trafic şi preluarea unui obiectiv parţial până la faza de recepţie a lucrărilor”, a explicat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Deoarece de la intrarea în circulație a podului au apărut diverse probleme, spre exemplu asfaltul turnat, șurubirle neprinse bine și infiltrații, Sorin Grindeanu, a cerut rezolvarea acestora, iar procesul de autorizare a fost pus pe pauză.
„Am lucrat ani buni la Apele Române, la acest compartiment de Avize şi autorizații. Pot să vă explic din punct de vedere procedural, mai întâi: această autorizaţie de gospodărire a apelor este actul tehnico-juridic care statuează efectuarea tuturor lucrărilor care au fost cuprinse iniţial în avizul de gospodărire a apelor. Apele Române fac un control pe teren, ca să vadă dacă lucrările au fost corespunzător executate din punct de vedere tehnic, emit un raport tehnic şi apoi urmează să fie eliberată autorizaţia”, a eplicat un fost inspector al Apelor Române pentru Libertatea.
„Practic, autorizaţia certifică faptul că s-a construit exact ceea ce s-a zis că se construieşte şi a fost aprobat prin aviz şi că se poate folosi în siguranţă atât pentru cursul de apă, cât şi pentru comunităţile din jur. În teorie, toate problemele pe care le-au descoperit după ce au deschis podul de la Brăila ar fi putut fi depistate cu ocazia inspecţiei care se face înainte de a emite autorizaţia”, a explicat un specialst în construcții pentru aceeași publicație.