Azilele groazei, în care bătrânii erau înfometați, bătuți și neîngrijiți, erau protejate chiar de funcționarii care aveau atribuții în domeniul asistenței sociale.
Potrivit referatului de arestare a mai multor lideri ai rețelei infracționale întocmit de procurorii DIICOT, mai mulți angajați de la stat au acoperit abuzurile din căminele de bătrâni în schimbul unor mici ”atenții”.
În documentul citat de Libertatea se precizează faptul că atunci când aveau loc în centre diverse controale, acțiunile erau anunțate în prealabil.
În plus, funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente.
Astfel, mai mulți angajați din DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov au sprijinit gruparea infracțională, potrivit DIICOT.
Citește și DIICOT: Patronul ”azilelor groazei” cheltuia banii încasați pe seama bătrânilor pe droguri, femei și maneliști
În plus, statul român a plătit rețelei infracționale aproape 800.000 de euro pentru servicii de asistență socială, deși bătrânii nu beneficiau de condiții decente.
Potrivit DIICOT, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov era prieten apropiat cu Ștefan Godei și țineau permanent legătura.Țicu i se adresa lui Godei cu apelativul „boss” sau ”mister”.
„Andrei Răzvan Țicu, cunoscând situația Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz în sensul că atribuirea loturilor de beneficiari către asociație prin contractele de parteneriat s-a realizat prin încălcarea prevederilor legale și că asociația nu are în fapt numărul de angajați cerut de lege pentru a putea presta serviciul social pentru care a fost licențiat, a acordat asistență grupării infracționale, oferind consultanță în afara cadrului instituțional, cu scopul acoperirii neregulilor existente în fața organelor de monitorizare și control din cadrul instituțiilor statului în fața cărora se subordonează”, se arată în referatul de arestare al DIICOT citat de Libertatea.
În schimbul contribuției sale, Andrei Răzvan Țicu era recompensat ocazional de către Godei cu diverse produse, susțin procurorii DIICOT, respectiv pește provenit din bazinul piscicol pe care acesta în administra.
Cum ți se pare subiectul?