Medicul nutriționist Laura Ene susține că paine nu îngrașă, iar carnea nu ne face rău, daca acestea sunt consumate cu moderație, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, alimentele, oricât de sănătoase ar fi, nu pot face, singure, minuni, iar pe lângă alimentație, trebuie să ne preocupe și „ce facem cu restul vieții noastre”.
„Nu un singur aliment este cel care ne va salva și ne va duce către o viață plină de sănătate și vitalitate (…). Nutriția nu este un panaceu, nu trebuie tratată ca atare, nu promite tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, că nici nu are cum. Și pe lângă nutriție este important ce facem cu restul vieții noastre: cum ne odihnim, câtă apă bem, câtă mișcare facem. Nu este doar despre ce mâncăm”, a transmis dr. Laura Ene, pentru Digi24.
Medicul susține că munca de birou, deși la prima vedere ne împiedică să facem mișcare, ne poate ajuta să construim o rutină zilnică.
„Multă lume mă întreabă – „Cum să fac eu mișcare, dacă toată ziua stau la birou?” La fiecare oră ne putem ridica cinci-zece minute și să ne plimbăm prin birou sau să urcăm o treaptă-două, asta poate să fie o mișcare pe care oricine s-o integreze în viața de zi cu zi”, a explicat dr. Laura Ene.
Acestă rutină zilnică este necesară, deoarece „statul prelungit pe scaun este un factor de risc cardiovascular echivalent cu fumatul”.
Medicul îndeamnă ca la aceste pauze ar trebui să bem și apă, deoarece, adesea, uităm să facem acest lucru, iar hidratarea ajută la menținerea sănătății.
Dr. Laura Ene a explicat legat de consumul de carne că aceste este benefic, însă în cantități mici.
„Ce-i puțin n-ajunge, iar ce-i mult strică, asta este și cu carnea. O masă de carne pe zi ar trebui să fie suficientă, la prânz sau seara, depinde când o preferăm. Pentru că, dacă alegem o masă de proteină vegetală care vine la pachet cu mult carbohidrat, mă refer la linte, la fasole boabe, la paste, la orez, la năut, la cartof, pentru masa de prânz, atunci am putea să lăsăm masa de carne seara”, a explicat medicul nutriționist.
De asemenea, „cu cât mai multe culori în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți, mai multe vitamine și minerale. Nu un singur aliment este cel care ne va salva și ne va duce către o viață plină de sănătate și vitalitate”, a adăugat aceasta.
„Pâinea nu îngrașă, dragii mei, vă rog să vă uitați pe eticheta alimentelor! Câte calorii sunt pe suta de grame de pâine și câte calorii regăsim pe suta de grame de covrigei, de chipsuri, de sticksuri? Ca să nu mai vorbim de covrigi, covrigei, sărățele, merdenele, produse de patiserie”, a comentat medicul legat de consumul de pâine.
Ar trebui să fim atenți și la consumul de bere, deoarece „în cantități mari, berea îngrașă, pentru că un pahar de bere de 330 ml se duce undeva spre 150 de calorii și berea crește și glicemia, îngrașă și ficatul, mai mult decât alte tipuri de băuturi”.