Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un nou set de recomandări, pentru a ne putea feri de capcanele infractorilor cibernetici. În perioada sărbătorilor, de obicei, susțin reprezentanții DNSC, atacatorii se deghizează în Moș Crăciun, în bancă, în servicii de curierat și chiar în autorități ale statului.
„Atenție la capcane, în special în perioada următoare, când mulți utilizatori acționează în grabă online, cu o atenție distributivă”, este avertismentul reprezentanților DNSC, care susțin că, mai ales în această perioadă, „urmează să primim mesaje pe social media, prin sms sau e-mail, și de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că sursa reală, expeditorul, este legitim, mai ales când există suspiciuni! Faceți această verificare pe un canal de comunicare alternativ”.
„Scopul acestor mesaje special concepute de infractori cibernetici este de a sensibiliza, panica sau stimula potențialele victime, în funcție de caz, să facă o acțiune ce se va dovedi a fi dăunătoare pentru ei, datele sau dispozitivele lor: să acceseze un link sau să-și ofere date sensibile, crezând că sunt obligați să facă acest lucru ori că vor obține anumite avantaje (vouchere, premii, reduceri, etc.) dacă fac aceste acțiuni.
Fiți vigilenți când activați în mediul online și, în cazul în care, din neatenție, ați căzut în capcana infractorilor cibernetici, echipa DNSC vă pune la dispoziție un set de recomandări pe care să le urmați”, sunt recomandările DNSC.
Citește și: Avertismentul Poliției. „Metoda accidentul” încă face victime, din păcate – VIDEO
Cum să procedezi dacă ai fost păcălit
DNSC a explicat că o practică de scam, în contextul cumpărăturilor online, are loc atunci când efectuați o achiziție online în necunoștință de cauză, de pe un site de internet fals sau făcând clic pe o reclamă falsă, pe un site autentic. Este posibil ca produsul să nu existe cu adevărat, să fie contrafăcut sau să fie de calitate inferioară.
În astfel de cazuri, potrivit DNSC, trebuie să contactați instituția dvs. bancară. În acest fel veți putea preveni alte furturi.