Vom putea spune la anul pe vremea aceasta că am scăpat de pandemie?

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că în cel mai optimist scenariu am putea primi vaccinul în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist – la începutul anului viitor.

În aceste condiții, există un scenariu, care e vehiculat de tot mai multă lume, și anume că la anul pe vremea aceasta, vom spune: „Am scăpat!”

Doi experți în materie de sănătate au vorbit luni seara, la Digi24, despre cât de realistă este această ipoteză.

„Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical și paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populația României la anul pe vremea aceasta”, a comentat la „Jurnalul de Seară” Ioana Stăncel, expert în sănătate publică. „Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive de comportament uman și refuz”, a adăugat ea.

Refuzul populației de a se vaccina va duce la imposibilitatea obținerii imunității de grup, care se consideră a fi atinsă după imunizarea a 60-70 la sută dintre persoane.

„Vaccinul este un produs farmaceutic, vaccinarea este un serviciu medical, se poate face, conform legilor privind drepturile pacientului și drepturile omului, doar cu acordul persoanei. În România, vedem că există și diverse mișcări împotriva vaccinului. Populația României nu știe tot timpul care este beneficiul și mai degrabă crede știrile greșite despre vaccinare. Nu se informează din site-uri științifice,  nu întreabă specialiștii și de cele mai multe ori ajungem la situația în care chiar dacă vom avea disponibil vaccinul, așa cum s-a întâmplat în unii ani cu vaccinul antigripal, populația să nu dorească vaccinarea, în așa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar, care să asigure întreruperea lanțului de transmitere”, a explicat Ioana Stăncel.

Citește continuarea pe digi24.ro

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău