Se impune carantina în România? Răspunsurile lui Iohannis, Orban și Rafila

Franța și Germania au reintrodus carantina la nivel național, din cauza valului uriaș de infectări cu coronavirus. În România, autoritățile susțin că, cel puțin deocamdată, nu se va lua o astfel de măsură, cel puțin până pe 6 decembrie, când au loc alegerile parlamentare.

După ce ieri a fost doborât un nou record național negativ, cu peste 5300 de cazuri de noi îmbolnăviri covid, președintele Iohannis, premierul Orban și medicul Rafila, au fost întrebați dacă se va impune carantina totală și în România? Iată răspunsurile acestora, potrivit digi24.ro:

Klaus Iohannis: „Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere, dar în realitate lucrurile au fost gestionate bine până acum. Statele de care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat și la populație. În unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun de fiecare dată, autorităților și populației, să combată eficient extinderea acestei epidemii. (…) Nu ne dorim un așa numit lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”.

Ludovic Orban: „Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preț creșterea numărului de cazuri, evident păstrând economia într-o stare de funcționare, fără afectare economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetățenilor români, dar în același timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat”.

Medicul Alexandru Rafila: „La noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem. Deocamdată nu se impune carantina”

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596