Ieri a fost doborât recordul negativ de 5000 de noi îmbolnăviri covid raportat la 24 de ore, dar și cel al deceselor: 96.
Cum în multe spitale suport covid din țară și în secțiile de terapie intensivă nu mai sunt locuri libere, unii epidemiologici au recomandat guvernului să revină la starea de urgență și carantina totală, inclusiv la impunerea de restricții de circulație, după modelul Israelului.
Premierul Ludovic Orban a respins această variantă, spunând că nu este o soluție să închidem țara, dar a admis că acolo unde sunt focare se poate impune carantina zonală.
“Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare, astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem atinge aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, formatorilor de opinie. Respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, a declarat Orban.
Acesta susține că obiectivul guvernului este de a crește capacitatea de testare până la 50.000 de persoane zilnic și exclude varianta testării în masă a populației.
”Nu putem să ne apucăm să ne ducem să testăm la o scară de bloc, cum promiteau unii. Noi testăm când avem definiţie de caz şi, evident, orice cetăţean care vrea să se deplaseze într-o altă ţară sau care vrea să se testeze dintr-un motiv sau altul o poate face contracost”, a precizat premierul, care a acuzat PSD că și-a făcut din testarea în masă a populației un subiect de campanie electorală permanentă.