Cum se calculează indicele de incidență Covid-19 pe baza căruia sunt dispuse măsuri speciale în localități. Precizări ale Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat, vineri, o serie de clarificare cu privire la  modul de calcul al indicelui de incidență la 14 zile în baza căruia sunt dispuse o serie de măsuri speciale de limitare a răspândirii Covid-19.

Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic”, susțin reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Astfel, potrivit sursei citate, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta.

Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive, a mai precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și: Crește îngrijorător numărul de infectări? Ai la îndemână o soluție sigură de acces la opinii medicale avizate

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596