Traian Ionescu, epidemiolog veteran al României: „Dacă ținem de această linie, 2022 va fi anul în care se va reuși să se izoleze acest virus”

0

Traian Ionescu, academician, profesor, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, timp de trei decenii, dar în primul rând, medic epidemiolog și infecţionist, trăieşte pandemia în căminul pentru vârstnici Nicolae Cajal din Bucureşti.

Epidemiologul Traian Ionescu, încă din martie, a creat circuitele în căminul unde locuieşte alături de alţi de 80 de bătrâni: traseu galben pentru locatari, traseu alb pentru vizitatori, măsuri de curăţenie, de echipare, de izolare. Căminul a fost complet ferit de COVID-19.
Acesta spune fără teamă că putem scăpa de virus doar prin imunitate de turmă.

Traian Ionescu, medic epidemiolog:”Trebuie ca ceea ce englezii vorbesc și spun common health, imunitatea de ciurdă, de grup, să ajungă la un alt nivel. Virusul acesta, ca orice virus respirator, nu iartă pe nimeni. Și dacă se ascunde ăla în cotețul de gâini și acolo îl găsește virusul respectiv. Dacă nu există act medical să poți să ridici imunitatea populației, această imunitate trebuie să fie câstigată și nu poate fi câstigată apărându-te total și nevenind în contact cu infecția până nu apare vaccinul.”

Epidemiologul contestă măsurile luate, spunând că: „Această închidere a făcut să crească volumul de persoane imune. Trebuia să dea drumul treptat, treptat, grupurilor de indivizi ca să vină în contact cu virusul. Când ai dat drumul unei populații care deja începuse să fiarbă, fiind închisă în casă, oamenii nu au mai avut încredere și au rupt barajele. O populație închisă, neimună, proaspătă le-au oferit-o virusurilor. Dăm drumul și apare o izbucnire și pe urmă iar închidem tot. Dacă ținem de această linie, anul 2022 va fi anul în care se va reuși să se izoleze acest virus”.

Citește mai multe pe Observator.tv

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău