A recunoscut și ministrul Vela că se comit și abuzuri, dând exemplul vânzătoarei care a fost amendată pentru lipsa adeverinței, deși se afla la muncă

0

Printre temele aflate în prim planul spațiului public se află și cea a unor abuzuri comise de oamenii în uniforme. Mult timp s-a spus că nu poate fi vorba despre așa ceva, pentru ca în sfârșit și ministrul de Interne să admită că fenomenul există.

Plecăm de la premisa că nu există sistem perfect și că toți comitem și erori. Abia când acceptăm asta se găsesc și soluțiile care să diminueze efectele, pentru că nimeni nu este atât de naiv încât să creadă cu nu vor mai exista abateri. Important este ca majoritatea să facă ceea ce trebuie.

Nu presa este de vină pentru că apar și cazuri cu decizii discutabile ale unor polițiști sau jandarmi. Prezentarea lor nu înseamnă generalizarea situației, fiecare caz având particularitățile lui. Un exemplu a fost prezentat chiar de către ministrului Marcel Vela, pornind de la o vânzătoare amendată de un polițist ”zelos”, pentru lipsa adeverinței, deși femeia se afla la muncă. Marcel Vela a comentat la RFI:

Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele județene, fie că au fost amendați de Poliție sau de Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective.

În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Polițiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliția Națională, Jandarmerie, Poliția de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele județene și de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziția inspectorului general al Poliției Române, pentru că și dânsul are o echipă de control acolo.

Așadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar”.

Ministrul de Interne le recomandă celor care se consideră nedreptățiți să facă o sesizare: „Fiecare cetățean care se simte, eu știu, nedreptățit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau așa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat și lucrul doi pe care poate să-l facă un cetățean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”.

Din păcate, minisitrul Vela nu înțelege că se pierde mult timp până când petentul își poate rezolva problema în instanță, însemnând și costuri suplimentare pentru acesta. Cert este că ,pentru prima oară, am remarcat că admite că sistemul pe care îl conduce mai dă și rateuri, putând fi și acesta un prim pas în pregătirea polițiștilor aflați la început de carieră, dar și a celor pe care uniforma nu-i mai încape de atât de multă competență și suficiență. Considerând că sunt totuși minoritari cei menționați, pentru cei care își fac cu adevărat datoria… tot respectul.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău