ANSVSA: Transmiterea Covid – 19 la animale este foarte puțin probabilă. Recomandările medicilor veterinari

ANSVSA a făcut un set de precizări cu privire la posibilitatea ca noul Covid-19 să fie transmis la animale. Specialiștii instituției susțin că transmiterea este foarte puțin probabilă.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor precizează că, rareori, coronavirusurile care infectează oamenii pot infecta și animalele.

„Structura genetică a virusului SARS-COV-2 sugerează faptul că sursa inițială a fost de origine animală; cu toate acestea, în urma analizei datelor disponibile în prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte puțin probabilă. Virusul SARS-COV-2 se leagă de anumiți receptori celulari specifici, lucru care permite accesul în celulele gazdei; deși acești receptori au fost identificați în speciile de animale domestice și par să fie capabili să interacţioneze cu virusul uman, simpla prezență a receptorilor nu reprezintă o condiţie suficientă pentru ca animalele să fie infectate; acest lucru se explică prin faptul că virusul nu foloseşte doar receptorii celulari, ci şi alte componente celulare pentru a se replica în interiorul celulei. În prezent, comunitatea ştiinţifică internaţională a prioritizat investigarea posibilităţii transmiterii virusului între animale și oameni, prin alimente şi prin contactul cu mediul înconjurător, existând numeroase studii iniţiate în acest sens”, precizează ANSVSA.

Recomandări A.N.S.V.S.A. în cazul în care suspicionați că sunteți infectați cu virusul SARS-COV-2, sau când infecția a fost confirmată

Atât în cazul confirmării infecției cu noul coronavirus, cât și în cazul suspiciunii, vă recomandăm să restricționați contactul cu animalele de companie și cele domestice, în același mod în care procedați în cazul contactului cu alte persoane.

Atunci când este posibil, ar trebui să lăsați animalele în grija altor membri din casă sau din gospodărie.

În cazul în care trebuie să aveți grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălați pe mâini înainte și după contactul cu acestea, precum și să respectați normele generale de igienă.

De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic.

În cazul în care nu sunteți infectat, interacțiunea cu animalele dumneavoastră se poate realiza în condițiile normale, cu respectarea normelor de igienă recomandate.

De asemenea, vă recomandăm următoarele măsuri de precauție în ceea ce privește animalele de companie și cele domestice:

  • apa și alimentele pentru animale trebuie să fie curate, precum și obiectele folosite pentru acestea;
  • spălați-vă pe mâini după ce ați manipulat alimentele, proviziile și dejecțiile animalelor;
  • schimbați cât mai des așternutul folosit pentru animale.

Până la apariția unor noi dovezi/studii știinţifice care să aducă informații suplimentare cu privire la transmiterea SARS-COV-2 între animale și oameni, animalele de companie și cele domestice nu trebuie considerate drept o posibilă sursă de infecție cu virusul SARS-COV-2.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596