Medicii din spitale, pe lângă pericolul imens cu privire la o posibilă infectare, trebuie să aibă o grijă în plus: să utilizeze rațional echipamentele individuale de protecție. Și, spun reprezentanții Ministerului Sănătății, o serie de intervenții pot minimizarea necesarul de echipament individual de protecție.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul privind planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus.
Documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, „în mod rațional și corect”, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.
Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată.
Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).
În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.
Pentru minimizarea necesarului de echipament se recomandă, de exemplu, „restricționarea accesului personalului medical în saloanele pacienților infectați Covid-19 dacă nu sunt implicați în îngrijirea directă”.
Totodată, se mai precizează în document, se va lua în considerare gruparea activităților astfel încât să fie minimizat numărul de persoane introduse.
„În mod ideal, vizitatorii nu vor fi permiși, dar dacă acest lucru nu este posibil, se va restricționa numărul vizitatorilor în zonele de izolare a pacientului cu Covid-19”, se mai arată în document.
Cât privește măștile de protecție înaltă se precizează că acestea își mențin protecția pe perioade lungi, dar și că purtarea unei măști mai mult de patru ore duce la disconfort, fapt care trebuie evitat.