În Sălaj au luat naştere mai multe legende. Oamenii spun că acolo au trăit uriaşii. Începând cu Valea Someşului şi până la capătul depresiunii Almaş-Agrij, locurile sunt marcate de existenţa mitică a uriaşilor. Oroiaşi, zmei sau draci au trăit în jurul Pietrei Dracului de la Hida, Grădina Zmeilor de la Gilgău Almaşului, Pietrele Mosul şi Baba de la Someş-Guruslău sau dealurile de la Zalha.
Bătrânii din satele de la poalele Meseşului mai povestesc încă despre uriaşii care trăiau în zonă. Erau blânzi şi curioşi, spun ei. În satul Căpâlna, comna Gâlgău circulă legenda fetei de uriaş.
Familia de uriasi de la Podu Gogoronii, unde se afla Casa Uriaşului din Căpâlna, avea trei copii, doi feciori si o frumuseţe de fata pe nume Nimilica, care este descrisă ca fiind foarte prietenoasă cu oamenii mici, pe care-i ocrotea şi îngrijea.
Oroiaşii certăreţi din Ceaca
În satul Ceaca, comuna Zalha, două dealuri apropiate, cu mult grohotiş la poale, au stârnit dintotdeauna imaginatia oamenilor. Oamenii spun că pe cele două dealuri ar fi trăit doi "oroiaşi" care se certau între ei şi aruncau cu bolovani unul în altul, de unde şi grohotişul de la poalele dealurilor. Însă, când se înţelegeau, erau cei mai buni prieteni.