Descoperirea făcută acum câțiva ani în Peștera oaselor din România i-a ajutat pe arheologi să ajungă la o concluzie neașteptată. Genomul unui maxilar vechi de 40.000 de ani găsit de arheologi în România sugerează că oamenii s-au încrucișat cu neanderthalienii, scrie revista Nature.
Analiza ADN a relevat că Oase 1, mandibula descoperită în Peștera cu Oase în 2002, a aparținut unui bărbat din specia Homo sapiens, care avea însă printre strămoși Homo neanderthalensis. Pe baza modificărilor ADN-ului de la o generație la alta, se estimează că Oase 1 a avut un strămoș neanderthalian în urmă cu 4 – 6 generații. Altfel spus, stră-stră-bunicul lui Oase 1 ar fi putut să fie un om de Neanderthal, notează Scinews.ro.
Datele de până acum sugerau că Homo neanderthalensis domina Europa în urmă cu 50000 ani, a început să conviețuiască cu Homo sapiens acum cca. 45000 ani și a dispărut complet în urmă cu aproximativ 41030 – 39260 ani. Cel mai vechi genom Homo Sapiens reconstituit până acum aparține „Omului din Ust-Ishim” și arată că împerecherea cu Omul de Neanderthal s-a produs în urmă cu aproximativ 50000 – 60000 ani, o concluzie susținută și de Manot 1 – omul care a trăit alături de neanderthalieni.
Citește continuarea pe realitatea.net