Dr. Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova: „Diferențele de simptome dintre răceală, gripă și coronavirus sunt mici. COVID-19 este însă extrem de contagios”

0
corona-gripa_5559f.jpg

corona-gripa_5559f.jpg

Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus a ajuns în România la 64, iar acest lucru a devenit îngrijorător în contextul epidemiei din țări precum Italia și China. Diferența între coronavirus, viroză și gripă este dată, în special, de un anumit context. Dr. Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova, susține că diferențele de simptomatologie, cel puțin în primă fază, sunt asemănătoare, însă diferența este că noul COVID-19 este extrem de contagios.

Se știe că răceala și gripa sunt infecții virale care afectează nasul, gâtul și căile respiratorii. Ca la orice boală, se instalează și un anumit disconfort, dar și o stare de oboseală.

În cazul infecțiilor acute respiratorii pot să apară și complicații. Prin urmare, primul aspect ar fi ca medicul de familie să fie cel care vă prescrie medicamentația. 

Răceala și gripa

Din start trebuie spus că în cazul virozelor și a gripei există o serie de simptome care fac diferența, mai ales în cazul în care apar complicațiile. 

„Gripa se manifestă cu febră mare, dureri de cap și mialgie, adică dureri musculare. Aceste trei simptome diferențiază gripa de viroză. Virozele pot îmbrăca forme banale, respectiv dureri în gât, amigdale inflamate, nasul înfundat, febra ușoară, însă în cazul în care există o evoluție nefavorabilă a bolii se poate ajunge la complicații, la otite, bronșite și la pneumonii. De aceea în caz de viroză trebuie să existe o terapie minimală înainte de a ajunge al medic. Se recomandă un paracetamol, un nurofen, astfel încât să se prevină rapid complicațiile”, a precizat dr. Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Coronavirususul este în schimb, potrivit dr. Simona Schnelbach, mult mai virulent, pentru că este extrem de contagios.

„Dacă în cazul gripei vorbim de un pacient bolnav, unul infectat, în cazul COVID-19 raportul este de 1 – 3. La purtătorii „sănătoși” formele sunt banale, în faza I, respectiv tuse, dureri în gât, dureri musculare… Formele se complică în cazul persoanelor cu imunitate scăzută. Pe fondul unor boli cronice, pot să apară complicații. Elementul de diagnostic în cazul Covid – 19 este însă zona unde a călătorit sau elementul de contact. Principalul aspect care trebuie făcut este limitarea evoluției bolii”, potrivit dr. Simona Schnelbach.

Citește și: Un pacient cu coronavirus infectează două-trei persoane. Ghidul realizat de chinezi pentru prevenirea contăminării

Pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt publicate informații cu privire la noul coronavirus, date prezentate în rețeaua de informare OMS privind epidemiile.

Conform sursei citate, pacienții care au contactat virusul au dezvoltat simptome respiratorii, de obicei tuse, febră, dificultăți la respirație și alte simptome specifice răcelii.

Infectarea cu acest virus se realizează de obicei prin tuse și strănut dar și prin contact personal neprotejat cu o persoană infectată, inclusiv prin atingere și strângere de mână. 

Grupul de Comunicarea Strategică a răspuns la un set de întrebări apărute în spațiul public legate de coronavirus și de modul în care trebuie să reacționeze cei care vin din zone cu transmitere comunitară.

Citește și: Recomandări pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.

? Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
? Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
? Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
? Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
? Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
? Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
? Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin
unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.
? De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău