Românii vor putea din nou să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, din 2021

0
gethumb.details_de2ab.jpg

gethumb.details_de2ab.jpg

Românii vor putea să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, din nou, abia din 2021. Această posibilitate a mai existat în trecut, însă românii nu au putut beneficia de ea decât pentru o perioadă limitată de timp, așa încât în 2019 oamenii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie. O astfel de posibilitate va mai fi disponibilă de anul viitor, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârșitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă.

Un mecanism asemănător, însă mai permisiv, este deja inclus în noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) care a fost publicată în Monitorul Oficial încă de anul trecut, dar care își va produce efectele abia din anul 2021.

Astfel, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Prin urmare, dispare condiția ca cei cinci ani să fie considerați consecutivi, iar posibilitate de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.

Acest mecanism prin care se va putea cumpăra vechimea în muncă este valabil strict pentru perioadele din trecut în care persoanele respective nu au plătit contribuția la pensii.

foto cu caracter ilustrativ ziaruldeiasi.ro

citește mai multe pe avocat.net

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău