depresie_548f4.jpeg

Greu de crezut, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că anul are în calendarul său și „cea mai deprimantă” zi a anului. Denumită „Blue Monday“, această zi care ne-ar afecta semnificativ starea de spirit este marcată ca fiind în cea de-a treia luni din Ianuarie.

Ideea este una relativ recentă, din 2004, bazându-se pe o formulare, „Blue Monday”, a unui psiholog din Cardiff, Cliff Arnall. Însă chiar și acesta a recunoscut că nu e vorba de o descoperire cu o documentare științifică. Și nici nu poate fi. Noi recunoaștem, fără îndoială, importanța factorilor de mediu, a statusului economic-financiar în depresie, dar avem totodată și factori protectivi și, desigur, factori genetici, scrie HotNews care-l citează pe Mihai Copăceanu, psiholog, blogger, absolvent al Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe al King’s College din Londra și cadru universitar.

Nu putem decreta o astfel de zi la modul universal. Reacția fiecărei persoană este individuală și unică. Avem o serie de diferențe personale sau culturale, de la o țară la alta. Aș adăuga că, anul trecut, chiar psihologul care a formulat conceptul și-a exprimat regretul față de amploarea mediatică la care s-a ajuns, insistându-se pe aspectul negativ al acestei zile. El a explicat că și-a dorit doar să încurajeze oamenii să fie activi, să adopte decizii importante la început de an.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Formula a suferit ea însăși modificări, cuprinzând factori precum vremea, datoriile, salariul, timpul scurs de la Crăciun, nivelul scăzut al motivației. Pe de o parte, este intuitivă această constatare deoarece la modul general, europenii, după zile pline de odihnă, relaxare și cu mari cheltuieli financiare, putem experimenta o stare de deprimare mai ales în această zi de luni.

Dar nu poate fi vorba de o singură zi global. Cea mai deprimantă zi pentru o persoană este ziua aceea în care la modul pur subiectiv o persoană a simțit la intensități maxime deprimarea și, în cele mai multe cazuri, reține data acelei zile. La fel se întâmplă și cu „cea mai fericită zi”, o dată cu profund impact asupra existenței noastre.

Depresia este în mod clar boala secolului XXI. Numărul persoanelor care necesită tratament în clinici de specialitate, în mediul privat, este în creștere și va crește, iar vârsta persoanelor afectate va fi mult mai variată. Organizația Mondială a Sănătății estima la 5% rata depresiei în România în rândul populației generale, mai scrie sursa citată.

Știrea integrală poate fi citită pe Hotnews 

depresie_99253.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Observatorul Prahovean
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg