focar-pesta-aviara-maramures_6d986.jpg

ANSVSA a anunțat că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu același subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini, situată pe aceeași platformă unde a fost diagnosticat focarul primar la începutul acestei săptămâni.

Primul focar de gripă aviară a avut loc pe 14 ianuarie la o fermă de găini situată pe aceeași platformă unde a fost confirmat și cel de-al doilea focar.

„Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureș, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând același mijloc de transport al dejecțiilor. În aceeași seară, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramureș, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramureș sub coordonarea domnului prefect al județului, în calitate de președinte”, a precizat ANSVSA.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Dată fiind confirmarea bolii, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (opt ferme de pasări și o fermă de suine), în conformitate cu legislația specifică (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusă în legislația națională prin Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 54/2007).

„Măsura de a restricționa drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menținută. Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi Județean și serviciile sanitare veterinare oficiale din județul Maramureș au luat măsurile necesare pentru respectarea acesteia. De asemenea, sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum și în zonele de protecție şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar”, a precizat ANSVSA.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricție, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Potrivit ANSVSA, virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecții, furaje contaminate, sau prin produsele și subprodusele provenite de la acestea.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg