Profesorul universitar Marius Balo din Cluj, condamnat în China pentru fraudă contractuală, va fi transferat în România

0
inchisoare-gratii_9f1a6.jpg

inchisoare-gratii_9f1a6.jpg

Ministerul Justiției a anunțat că profesorul universitar Marius Balo, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în Republica Populară Chineză, va fi transferat în România. 

Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, de fel din Cluj, a fost închis în urmă cu mai bine de cinci ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, fiind condamnat la 8 ani de închisoare pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Cazul a ieșit la iveală după ce avocatul lui Marius Balo a dezvăluit condițiile în care românul își ispășește pedeapsa.

„Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia”, a precizat Ministerul Justiției..

În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracțiune de fraudă contractuală.

foto cu caracter ilustrativ

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău