France 24: România ia locul Chinei, devenind groapa de gunoi a Europei

0

reportaj-france23_28811.webp

Europenii își ”exportau” deșeurile în China, care însă a înăsprit legislația. S-a găsit imediat o țară care permite orice, iar aceasta se numește… România.

Libertatea.ro a preluat un videoreportaj al francezilor de la France24, care arată cum România a devenit noua destinație pentru gunoaiele din Vest din cauza costurilor reduse de incinerare și a legislației foarte permisive.

Reporterii France 24 au făcut prima oprire în apropiere de Deva, la Chișcădaga, unde o fabrică de ciment obține energia din arderea deșeurilor, îndeosebi anvelope uzate.

”Dintotdeauna fabrica a fost o sursă de poluare, dar acum lucrurile s-au înrăutățit”. France24 relatează și că medicii din zonă au remarcat o creștere a incidenței cazurilor de cancer, iar probleme de sănătate au mai toți localnicii. ”Cu siguranță ne vom îmbolnăvi. Sunt atâția oameni bolnavi… Nu știu dacă sunt 10% sănătoși”, afirmă un localnic.

Potrivit estimărilor procurorului Teodor Niță, specializat în cercetarea infracțiunilor de mediu, zeci de transporturi ilegale de deșeuri intră în România în fiecare săptămână. ”O soluție ar fi standardizarea prețurilor de distrugere la nivel european și România nu ar mai fi atractivă”, a spus magistratul. În momentul de față, distrugerea unei tone de gunoi poate ajunge și la 250 de euro în țările din vestul UE, în timp ce în România prețul este de numai 17 euro.

surse libertatea.ro și france 24. Video AICI

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău