YXNoPTI3MGVlZDBkNDg0YzI4MTZkM2EzNjE5OWYzOWNkNTgw.thumb_08b17.jpg

Este uimitor cum autoritățile din România nu reacționează la un jaf național cu iz de legalitate.

Se taie pădurile. Auziți și vedeți asta zilnic. S-a ajuns atât de departe încât mor și oameni. Dimensiunea fenomenului ar fi de competența CSAT, doar că interesele sunt mult prea mari și statul român este COMPLICE. 

Sunt 6 pădurari care au fost uciși în ultimii doi ani, rândurile victimelor fiind completate de alți lucrători forestieri batuți cu bestialitate. Din când în când primim informații despre cum se luptă autoritățile cu hoții de lemne, informații însoțite de fotografii ale unor amărâți care cară vreascuri în căruțe. Peștii cei mari rad pădurile cu totul, apoi încarcă milioane de metri cubi în trenuri și... la revedere păduri. Pe ei nu-i deranjează nimeni, pentru că exploatează legal.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. Omul a fost împușcat, iar trupul său a fost găsit într-o râpă, prezentând multiple leziuni. Execuție în stil mafiot. Avea 3 copii. Despre criminali... nimic. Nu există! Sunt de negăsit...

BBC precizează că Liviu Pop a răspuns unui pont care făcea referire la o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea. Jurnalistul BBC Stephen McGrath a stat de vorbă și cu Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green.

„Mafia pădurii a încercat să mă ucidă și pe mine de câteva ori. În urmă cu patru ani investigam în apropiere de Parcul Național Retezat când mai mulți hoți de lemne m-au atacat și au încercat să mă ucidă. Mi-au rupt mai multe coaste, mi-au spart capul și mi-au rupt o mână până am reușit să scap”, povestește Gabriel Păun.

Sunt înregistrate 16 atacuri asupra pădurarilor doar în acest an. Cei de la Romsilva spun că polițiștii nu prea au să-i ajute, mai ales că nu au dorările necesare. 

În contextul în care Romsilva are în grijă 48% din fondul forestier, restul se află în domeniul privat. Se taie masiv, iresponsabil, se comite o crimă împotriva umanității. Pădurile care ne dispar sunt plămânii României. Nu este un caz de CSAT, nu ar trebui să intereseze întreaga clasă politică, de la președinte până la parlamentari și guvern? Mereu aceeași scuză: se taie și se exportă legal. Păi, dacă asta-i legea, atunci schimbați-o! Dacă nu o faceți, atunci sunteți în complicitate. Cum să reacționeze autoritățile române, cum să spună ele ceva despre austrieci sau mafioții de pe la noi?  

Conform digi24, luna trecută, trei organizații non-guvernamentale – Agent Green, ClientEarth și EuroNatur – au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, pentru faptul că practicile de tăiere a pădurii contravin legilor UE cu privire la protecția naturii. Și Comisia Europeană cum credeți că va reacționa? Chiar credeți că va reacționa? 

Au curs articolele de presă, reportajele de televiziune. Nu există un dosar penal care să cerceteze complictatea inertului legiuitor român cu mafia din domeniul forestier. Sunt doar cazuri izolate. Uneori, făptuirorii sunt prinși, alteori nu, dar nimic serios, nimic de amploare, nimic din care să vedem că reprezentanții statului român sunt interesați să stopeze fenomenul. 

... și jaful va continua. La fel și crimele...

YXNoPTI3MGVlZDBkNDg0YzI4MTZkM2EzNjE5OWYzOWNkNTgw.thumb_1c9ed.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Claudiu Vasilescu
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg