rechizite-elevi-vouchere_a51de.jpg

Din toamna acestui an, elevii ar fi trebuit să primească vouchere în valoare de 250 de lei pentru achiziționarea de rechizite, cărți și echipamente sportive. Rectificarea de buget, pozitivă cum s-au lăudat guvernanții, a venit, însă, cu diminuarea cu un miliard de lei a bugetului Educației. Banii au fost tăiați inclusiv când a venit vorba de proiectul „Merg la școală”, care nu va mai putea fi implementat la începutul anului școlar 2019 - 2020.

Rectificarea de buget de la Ministerul Educației a adus o diminuare a cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei.

Pe lângă 400 de milioane tăiate de la capitolul „cheltuieli de personal”, sub pretextul că a existat o supraestimare a sumelor, alte 440 milioane de lei au dispărut de la Titlul 57 „Asistența socială”. Suma era destinată programului „Merg la școală”, respectiv pentru acordarea voucherelor pentru elevi. Iar Ministerul Educației  a găsit repede o explicație.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Educație a susținut că „actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat”.

Citește și: În toamnă, fiecare elev va primi vouchere de câte 250 de lei (proiect). Cum arată cererea făcută de părinți

„Facem precizarea că Ministerul Educației Naționale derulează la ora actuală, cu finanțare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor școlare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru, permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare. Totodată, MEN asigură din fonduri externe nerambursabile rechizite școlare prin Proiectul „Rechizite pentru preșcolari și elevi - Șanse egale la educație.”, a susținut Ministerul Educației.

Precizăm că alte 109.4 milioane lei au fost diminuate la Titlul „Transferuri între unități ale adiministrației publice” și 7 milioane de lei la „Bunuri și servicii”. 

Totodată, suma de 80 de milioane de lei a fost tăiată de la Titlul 59 „Alte cheltuieli”, în acest caz Ministerul Educației dând asigurări că diminuarea nu va afecta sub nicio formă plata burselor. 

Suma totală a fost diminuată cu 20 de milioane de lei și la capitolul „Active nefinanciare”.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg