Care este nivelul radiațiilor în România, după accidentul nuclear din Rusia

0
PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWI0NzU2MjRjZWQ1Yjk3OTFiM2U4ZmIwMTQwMTFmYzY2.thumb_97955.jpg

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWI0NzU2MjRjZWQ1Yjk3OTFiM2U4ZmIwMTQwMTFmYzY2.thumb_97955.jpg

România nu a fost afectată de incidentul nuclear produs săptămâna trecută în Rusia, unde a explodat o rachetă. Potrivit stațiilor de monitorizare, inclusiv cea de la Babele, Prahova, radioactivitatea nu a depășit limitele normale.

Astfel, nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare.

În România nu a ajuns norul radioactiv, potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor nucleare (CNCAN).

“Aflând că a existat un incident cu posibile influenţe radiologice, conform procedurilor interne, ofiţerul de serviciu al CNCAN joi a luat legătura cu ofiţerul de serviciu de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru a verifica informaţia din mai multe surse. Am fost informat în paralel de către ofiţerul de serviciu şi am dat dispoziţie şi am început să analizăm situaţia măsurătorilor care se fac pe tot teritoriul României de către cele 17 laboratoare care măsoară radioactivitatea mediului atât în aer cât şi în apă, aerosoli cât şi radiaţiile gamma, al căror raport îl primim prin laboratorul de referinţă în domeniul monitorizării radioactivităţii mediului. Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut această monitorizare pe tot teritoriul României radioactivitatea probelor de aerosoli, la o limită de avertizare de 50 Bq/mc şi de alarmare de 200 Bq (Becquerel)/mc, nu au depăşit 5 bq/pe mc, la Constanţa având 2 bq/mc, iar în Bucureşti 4,5 bq/mc. Cele mai mici valori erau la Arad, Baia, Mare, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Piatra Neamţ şi Babele”, a explicat Traicu la Digi 24.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău