Președintele Iohannis a propus o nouă judecătoare la CCR, care ar putea schimba raportul de forțe

0
01DSC_95101_3e19b.jpg

01DSC_95101_3e19b.jpg

Președintele Klaus Iohannis o propune pe Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, pentru postul vacant de judecător la CCR, au declarat pentru Digi24.ro surse politice.

Curtea Constituțională a trimis săptămâna trecută Președintelui Iohannis, președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului, notificare privind necesitatea înlocuirii a trei judecători din componența CCR cărora le expiră mandatele în luna iunie.

Odată cu noile numiri, majoritatea favorabilă social-democraților ar putea fi răsturnată.

Judecătorul Petre Lăzăroiu trebuie să plece de la CCR în 2 iunie, și în locul său trebuie să vină un magistrat numit de Președintele Klaus Iohannis. Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse, inclusiv în cea recentă legată de decizia pe care Curtea trebuie să o dea pe sesizarea depusă de Florin Iordache împotriva completurilor de trei judecători de la ICCJ. 

Poate mai mult decât la oricare altă instituție, la CCR nu ar trebui să se vorbească despre o majoritate favorabilă oricăror entități politice sau administrative. Asta doar în teoreie, pentru că judecătorii fiind desemnați de politicieni, devine evident că balanța nu va înclina în favoarea garantării respectării Constituției, a unor interese de grup, fiind mai puțin important cum se numește partidul sau președintele care poate controla acest for esențial în democrație.

01DSC_95101_d6811.jpg

sursa digi24

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău