Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

0
vineri_59134100_9c343.jpeg

vineri_59134100_9c343.jpeg

Vinerea Mare este cunoscută și ca Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor și este ziua în care a fost răstignit și a murit Iisus Hristos.

Dimineața, e bine ca femeile să afume casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi, iar copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

Tot dimineața se spune că este bine să alergi desculț prin rouă sau apă curgătoare pentru a fi sănătos tot anul.

Este ziua în care înspre seară, în biserici, se cântă Prohodul. În biserici se așează în mijloc Sfântul Epitaf pe sub care toată lumea trece, până în după-amiaza zilei de sâmbătă. Conform tradiției, pe cei ce trec de trei ori pe sub acesta nu-i vor durea capul, mijlocul și șalele în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Denumirea de Vinerea Seacă vine de la faptul că femeile în vârstă țineau post negru, iar seara la biserică luau anafură. De asemenea, denumirea Vinerea Seacă este legată și de credința că dacă cineva seamănă ceva în această zi nu va rodi.

Din bătrâni se spune că dacă în Vinerea Mare plouă va fi un an mănos.

Unii oameni cred că dacă se scufundă în apă rece de trei ori nu se vor îmbolnăvi tot anul. În această zi, nu se coace, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului și nu se coase ca să nu orbească. De asemenea, femeile nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

În popor se spune că nu este bine să mănânci urzici, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici. Nici oțet nu este bine să folosești, pentru că buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.

În această zi nu se vopsesc ouă, acest lucru fiind făcut în Joia Mare sau Sâmbăta Mare.

sursa: libertatea.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău