Tradiții și superstiții în Joia Mare

0
img_1_0fbd1.jpg

img_1_0fbd1.jpg

Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc. În Joia Mare din Săptămâna Patimilor are loc slujba cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii.

În tradiţia populară Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. În acestă zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Tradiţia spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

Uneori, se obişnuieşte să se dea de pomană apă, fie se aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie se duce apă la femeile mai bătrâne. Se spune că nu e bine să speli rufe în această în Joia Mare, pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.

În Oltenia se fac şi acum, în zori, în curti şi / sau la morminte, focuri pentru morţi din boz sau nuiele. Se crede ca ele închipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el, atunci când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, cand s-a lepădat de Iisus Hristos.

În Zona Clujului, de Joia Mare se striga peste sat. Însă strigarea o făcea Voevoda Ţiganilor – un flăcău căruia i se comunicau abaterile fetelor şi feciorilor din Postul Mare.

În noaptea de Joimari, oamenii dintr-un sat din Dolj cred că se deschid mormintele, cerul, Iadul și Raiul, iar cei morți se întorc la casele lor să petrească Paștele alături de cei dragi. Ei aprind focuri mari și stau în jur, amintindu-și de cei plecați, păstrând, astfel, un obicei unic.

Ritualul „Focurilor din Joia Mare“ este păstrat de cele câteva sute de săteni, care încă de la patru dimineaţa, aprind focuri din coceni de porumb şi vreascuri uscate în faţa caselor, în grădini sau la morminte și se adună în jurul flăcărilor pentru a-şi aminti de cei dispăruţi din lumea celor vii, pentru a-i plânge și pentru a-i chema înapoi să vadă ce s-a mai întâmplat cu familiile şi apropiaţii lor.

citește mai multe pe cancan.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău