fbpx

61960189_0527c.jpg

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă greșeală gramaticală, de data aceasta la evenimentul organizat marți dimineață la Guvern pentru lansarea proiectului educațional CRED. 

„A fi educator, învățător, profesor înseamnă ca tu însuși să înveți zi de zi”, a declarat Dăncilă, în discursul său, după ce a enumerat realizările guvernării sale în ceea ce privește învățământul.

Varianta corectă este „A fi educator, învățător, profesor înseamnă ca tu însuți să înveți zi de zi”, asta pentru că adjectivul pronominal de întărire se acordă în persoană, gen, număr şi caz cu substantivul sau pronumele pe care îl determină.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Forma pentru persoana a doua, singular, feminin este însăți, iar pentru masculin însuți.

O carte pe care mulți dintre noi o cunosc foarte bine, "Gramatica pentru toți", de Mioara Avram, începe cu o scurtă descriere, scrisă parcă pentru Dăncilă:

"Gramatica pentru toți a fost concepută ca o lucrare practică, în sensul unui îndreptar sau ghid gramatical. Ea a fost scrisă cu gândul la cei care – dintr-un motiv sau altul – nu știu sau nu mai știu gramatică, dar doresc să se cultive, la cei care nu se simt bine în inferioritatea de competență lingvistică și care reacționează la râsul celor din jur nu prin indiferență sau chiar prin răzbunare, ci prin instruire. Nu e grav atât faptul în sine că un vorbitor face anumite greșeli de limbă, cât persistența în ele, nepăsarea față de confruntarea cu modul de a se exprima al altora. Stăpânirea imperfectă a limbii literare este o lipsă de bază a oricărui cetățean cu pretenții de cultură și, oricât de motivată ar fi prin condițiile formației sale, ea nu poate fi scuzată la infinit“.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg