fbpx

meningita_01_161e8.jpg

Meningita este numită chiar de către medici "boala contra timp", din cauză că poate ucide în doar câteva ore, iar primele simptome sunt de obicei banale - o simplă durere de cap, nasul curge ușor sau apar vărsături. Mai mult, adolescenții, una dintre cele mai expuse categorii, ignoră adesea aceste simptome. Așa se face că prezentarea la medic vine de multe ori după câteva ore pierdute, ceea ce în cazul meningitei poate însemna prea târziu, a explicat, pentru HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

El atrage atenția că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România - din păcate, doar cel care previne 35% - 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.

Meningita poate fi prevenită doar prin vaccinare

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Meningita poate să fie bacteriană sau virală. Cea bacteriană poate să fie produsă de meningococ, de pneumococ, de haemophilus influenzae, potrivit medicului Gindrovel Dumitra.

Forma fulminantă, care a ucis ieri o adolescentă de 18 ani în doar câteva ore, este cauzată de meningococ.

Singura și cea mai bună metodă de a opri apariția acestei boli o reprezintă vaccinarea, subliniază medicul Gindrovel Dumitra.

"În cadrul serogrupurilor de meningococ, cea care dă cel mai frecvent astfel de situații este fie C, fie B - serogrupul C sau B. Cea mai frecventă în România este cea cauzată de serogrupul tip B", explică medicul.

Din România lipsește, însă, tocmai vaccinul care previna meningita meningococică cauzată de serogrupul tip B.

Citește continuarea pe hotnews.ro

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg