Procurorul șef al României, Augustin Lazăr, se retrage. A depus cerere de pensionare la CSM

0
gds-renunta-la-intentia-de-a-l-premia-public-pe-augustin-lazar-588628_2a166.jpg

gds-renunta-la-intentia-de-a-l-premia-public-pe-augustin-lazar-588628_2a166.jpg

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere prin care solicită ieșirea la pensie. Informaţia a fost confirmată de Augustin Lazăr pentru HotNews.ro: „Da, am depus cerere de pensionare la CSM. Mandatul se încheie pe 27.04”.

Mandatul lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General se încheie în 27 aprilie. Lazăr, pe care Tudorel Toader a încercat fără succes să îl revoce, a candidat pentru un nou mandat, însă a fost respins de ministrul Justiției.

Lazăr a fost acuzat în presă că a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Ulterior, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut „scuze instituţionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor ’80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Lazăr a reacționat prin comunicate de presă transmise de Ministerul Public și a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului. El a spus că regretă că drama disidentului Iulius Filip este folosită de cei ce vor să atace justiția.

Citește continuarea pe hotnews.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău