Teste de screening natal gratuite, pentru prevenirea naşterii copiilor cu malformaţii – PROIECT

0
gravida.jpg

gravida.jpg

Autorităţile vor ca testele de screening natal să fie gratuite, pentru a preveni naşterea copiilor cu malformaţii. În prezent, testele de acest gen costă aproximativ 2.000 de lei. Dacă se mai adaugă și restul analizelor care se fac în timpul sarcinii, sumele devin foarte mari.

Testul genetic este o analiză pe care cele mai multe gravide nu şi-o permit dar pe care ministerul Sãnătăţii vrea să-l finanțeze.

El presupune ca gravidelor sã li se ia o cantitate micã de sânge ce conţine şi materialul genetic al fătului. Acurateţea este de 99%, iar femeile află dacã bebeluşul riscã sã aibă sindromul Down sau Edwards, dar şi alte probleme genetice.

Printre cele costisitoare analize pe care trebuie să le facă o gravidă se află şi cele pentru determinarea trombofiliei, o anomalie de coagulare a sângelui, dobânditã sau moştenitã.

Costul analizelor în sarcinã ajunge la suma de 3000 de lei. Dintre acestea, cele pentru toxoplasmă, virusul rubeolei, herpes şi citomegalovirsus cuprinse de testul TORCH, nu sunt decontate. 

sursa: observator.tv

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău