fbpx

03-605x.jpg

Oamenii din localitățile care au devenit din comună oraș se plâng tot mai des că nu mai pot să plătească taxele mari. În plus, nu au condiții de oraș: canalizare, dispensar, drumuri asfaltate sau măcar iluminat public.

Potrivit Stirileprotv.ro, în urmă cu 15 ani, cei 5.700 de locuitori din Băneasa, județul Constanța, au votat să devină orășeni, dar nici până acum în zona nu există sistem de canalizare sau iluminat public peste tot.

În timp ce comunele și satele din jur se dezvoltau cu fonduri europene dedicate zonei rurale, aici creșteau doar taxele, așa că pe 24 ianuarie 2019, Băneasa a redevenit oficial comună în urmă unui referendum.

”Principalul beneficiu este al locuitorilor, care profită de scutirea taxelor și impozitului la jumătate. În ultima perioada comunele au avut deschise accesarea de fonduri europene, de fonduri pe mediu rural și am luat exemplu altor comune.”, a declarat pentru ProTV primarul comunei Băneasa, Paul Colis.

Situația de la Băneasa a fost una relativ simplă în comparație cu cea din localitatea Recaș din județul Timiș. Aici, oamenii și-ar fi dorit și ei să renunțe la statutul de oraș după 19 ani, dar primăria derulează proiecte cu finanțare europeană pentru spațiul urban. Dacă ar redeveni comună, banii ar trebui returnați. 

Din 2004 și până în prezent, 55 de comune și-au schimbat statutul în oraș. Potrivit legii, modificarea se poate face doar în urma unui referendum și a unei hotărî de consiliu, iar în final prin decizie guvernamentală.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg